Auteur Jolien Plantinga in de media


Over Jolien Plantinga en Komt een dokter bij de dokter verschenen


In het Medisch Contact schreef Ilse Kleijne het volgende:

“In Komt een dokter bij de dokter doet deze voorheen sceptisch tegenover chronische lyme staande huisarts verslag van hoe haar eigen, terug­kerende lyme-infectie haar gezondheid grondig en langdurig sloopt. Daarbij brengt ze indringend in beeld hoe moeilijk het is om patiënt te zijn in een wereld waar de medische stand niets lijkt te kunnen of willen met de brede combinatie aan klachten die ze ervaart. Hoe groot haar wanhoop is als collega-artsen niet lijken te luisteren naar wat Plantinga als patiënt probeert over te brengen. Waarbij ze overigens zichzelf niet spaart: als dokter-­patiënt maakt ze het anderen soms ook behoorlijk lastig.

Plantinga’s boek nodigt artsen uit bij zichzelf na te gaan hoe goed hij of zij de patiënt echt hoort en ziet – vooral die lastige. Die bereidheid kan geen kwaad in tijden waarin lang­durige covid is toegevoegd aan het rijtje lastige ziektebeelden.”


Artikel in de Stentor.

Uit het artikel:
‘We hebben allemaal onze vooroordelen als mens, dat is in de geneeskunde niet anders. Zelf denk ik achteraf: ik heb in mijn werk ook vaak vanuit onbewuste vooroordelen gehandeld. Ook tegenover vrouwen, terwijl ik best feministisch ingesteld ben.


In De Dokter, het ledenblad van de Landelijke Huisartsen Vereniging, verscheen een uitgebreid interview met Jolien Plantinga in de rubriek ‘Mijn werk & ik’.

Uit het artikel:
‘Ooit wilde Jolien Plantinga (46) een boek over haar werk schrijven met de titel: De gelukkige huisarts. Haar boek dat op 23 april 2022 uitkomt, kreeg een heel andere titel: Komt een dokter bij de dokter. De wederwaardigheden van een zieke vluchteling die bij haar inwoonde en niet veel later haar eigen ervaringen als patiënt zorgden voor de compleet andere insteek van haar debuut.’


Marlies Claasen, Dagvoorzitter, presentator, online host, zangeres, voice over en presentatiecoach, voert in deze podcast een verdiepend gesprek met Jolien Plantinga over haar leven met de ziekte van Lyme en waarom dit boek geschreven moest worden.


Frank van Wijck interviewde auteur Jolien Plantinga voor het platform De Eerstelijns en schreef daarover het artikel: ‘Leven na de huisarts’. Uit het artikel: ‘Komt een dokter bij de dokter’ is een indrukwekkend boek. Niet alleen omdat het […] aandacht vraagt voor het feit dat chronische Lyme wel degelijk bestaat, […]. Maar ook – en vooral – omdat het onsentimenteel is, ongefilterd rauw zelfs.

De royalty’s gaan voor 100% naar onderzoek naar en voorlichting over Lyme.